středa 5. června 2013

Malá noční hudba

S trochou zpoždění pár not ze včerejšího večera...
Na ulici Istiklal opět fungují obchody a restaurace, ale především se vrátili pouliční muzikanti! A takový pouliční muzikant, to je nejspolehlivější ukazatel čistoty vzduchu. Protože víte jak těžko se  utíká s kontrabasem pod paží?
Na lodích mezitím hudba dosáhla zcela nové úrovně. Kde hrával a zpíval jeden muzikant vydělávající na svůj večerní chléb nyní pěje celá horní paluba a kdo nepěje aspoň tleská.
Zpěv a skandování se ozývají i z Gezi parku na Taksimu, kde se vytvořilo takové malé město ve městě. Lidé se sejdou s přáteli, chvíli posedí, u pouličních stánkařů si koupí občerstvení, v provizorních knihovničkách půjčí knížku ke čtení. Atmosféra je mnohem uvolněnější a přibývá cizinců. Nic se ovšem nemění na odhodlání všech zúčastněných. Zdánlivě pohodovým večerem se pravidelně ozývá skandování a pak se naopak rozlije vlna ticha a je slyšet rytmické tleskání, to když prochází průvod a na plakátech má jména dosavadních obětí protestů.
Mezitím se vláda pokusila omluvit za nesmyslnou brutalitu policie a bylo navrženo pozastavení projektu výstavby. Problém je, že mezitím vývoj pokročil dál a lidé trvají na úplném zrušení projektu a premiérově rezignaci. Kdo odehraje závěrečný part této dynamické skladby ukáží dny příští.

Nalaďte si nás zase brzy, budeme se těšit.

2 komentáře:

  1. Díky moc, Kristýno, za tento blog, mediální pokrytí tureckých demonstrací je mizivé a náhled zevnitř o to cennější. Moje turecká kamarádka žijící v Istanbulu zmínila použití oranžového plynu, v oficiálních zdrojích se o něm ale nikde nepíše. Stejně tak počet mrtvých je záhadou, na stránkách Amnesty International ČR dnes stojí, že ani smrt dvou se nakonec nepotvrdila. Je mi jasné, že nemůžeš být na všech místech najednou, abys potvrzovala nebo vyvracela dohady, chci jen říct, že každé očité svědectví určitě stojí za to šířit. Přeju Ti hodně sil a krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  2. Ano je to fakt, i moje kamarádka si na něj stěžovala.
    Počet mrtvých není jasný, pohybuje se mezi 2-6, přesná čísla se dohledávají těžko. Díky za milý komentář :-)

    OdpovědětVymazat